sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kärsimysviikko ja pääsiäinen päivä päivältä – Johdanto ja palmusunnuntai

JOHDANTO

Nyt on jälleen lähellä kristikunnan kenties suurin juhla, pääsiäinen. Tätä ylösnousemuksen juhlaa edeltävien päivien aikana muistellaan muun muassa Jeesuksen ratsastusta Jerusalemiin, viimeistä ateriaa ja ristinkuolemaa.

Minua kiinnosti yrittää "elää" tämä noin viikon mittainen aika läpi lukemalla Raamatusta ne tapahtumat, jotka on perinteisesti kullekin viikon päivälle sijoitettu, ja päätin myös jakaa kyseiset tekstit omassa blogissani. Olen aiemmin paljon tutkiskellut kärsimyskertomusten kronologiaa ja aikoinani luonut jonkinlaisen mallin siitä, miten tapahtumat olisivat voineet seurata toisiaan, jos pyrimme mahdollisimman tarkasti ottamaan neljä evankeliumia huomioon.

Heti täytyy muistuttaa, että en tätä omaa kronologiaani väitä normatiiviseksi, enemmänkin se on oma vaatimaton yritykseni ymmärtää ja järjestellä näitä pyhän historian tapahtumia, jotta mahdollinen aikajärjestys voisi parhaassa tapauksessa avata teksteistä jotain uuttakin. Ehkä kronologisuutta ja pikkutarkkuutta tärkeämpi tavoitteeni on kuitenkin pysähtyä itse tekstien äärelle ja ravita itseäni niillä.

Käytännön huomautuksia

Olen siis pyrkinyt järjestelemään evankelistojen kertomuksia järjestykseen, mutta nämä tekstit eivät sisällä kaikkea kaikista evankeliumeista. Jos on esimerkiksi samana pidetty tapahtuma, josta useampi evankelista kertoo, olen valinnut vain yhden version tapahtumasta. Jos taas vain yksi evankelista kertoo jostain, olen ottanut suoraan mukaan hänen kertomuksensa.

Teksteinä on pääosin vain evankeliumitekstejä, mutta lauantain kohdalle olen lisännyt muutaman jakeen Uuden testamentin kirjeistä kuvaamaan perinteisesti tuolle päivälle sijoitettuja Kristuksen vaiheita.

Olen ajoittain tehnyt järjestelystäni aika yksityiskohtaisenkin, joten ei pidä säikähtää sitä, että jopa yksittäisiä jakeitakin on joissain kohdin katkottu osiin. Itse järjestelytyötä olen aikoinani ja vielä vähänkin aikaa sitten pyrkinyt pohjaamaan tutkimuksiin ja kirjallisuuteen.

Päiväjako, jota tässä käytän, on koostettu monien lähteiden pohjalta. Toisaalta päivän vaihtumista voi myös olla vaikeaa päätellä, etenkin näin on kiirastorstain ja pitkäperjantain välillä. Olen käyttänyt meidän ajanlaskutapaamme, jossa vuorokausi vaihtuu keskiyöllä.

Raamattulainaukset ovat vuoden 1938 vapaassa käytössä olevasta käännöksestä, jollei toisin mainita. Raamatunkohdan olen pyrkinyt ilmoittamaan ikään kuin otsikkona aina ennen varsinaista kohtaa, ja toivon kaikkien jaenumeroiden olevan oikein.

Tässä linkit muihin päiviin:

Antoisia lukuhetkiä!


PALMUSUNNUNTAI

Jeesus menee Jerusalemiin ja myöhemmin Betaniaan

Luuk. 19:29–44

29. Ja tapahtui, kun hän tuli lähelle Beetfagea ja Betaniaa, sille vuorelle, jota kutsutaan Öljymäeksi, että hän lähetti kaksi opetuslastaan
30. sanoen: "Menkää edessä olevaan kylään, niin sinne tullessanne te löydätte sidottuna varsan, jonka selässä ei vielä yksikään ihminen ole istunut; päästäkää se ja tuokaa tänne.
31. Ja jos joku kysyy teiltä: 'Miksi te sen päästätte?' niin sanokaa näin: 'Herra tarvitsee sitä'."
32. Ja lähetetyt menivät ja havaitsivat niin olevan, kuin hän oli heille sanonut.
33. Ja heidän päästäessään varsaa sen omistajat sanoivat heille: "Miksi te päästätte varsan?"
34. Niin he sanoivat: "Herra tarvitsee sitä".
35. Ja he veivät sen Jeesuksen luo ja heittivät vaatteensa varsan selkään ja istuttivat Jeesuksen niiden päälle.
36. Ja hänen kulkiessaan kansa levitti vaatteensa tielle.
37. Ja kun hän jo oli lähellä, laskeutuen Öljymäen rinnettä, rupesi koko opetuslasten joukko iloiten kiittämään Jumalaa suurella äänellä kaikista voimallisista teoista, jotka he olivat nähneet,
38. sanoen: "Siunattu olkoon hän, joka tulee, Kuningas Herran nimessä; rauha taivaassa ja kunnia korkeuksissa!"
39. Ja muutamat fariseukset kansanjoukosta sanoivat hänelle: "Opettaja, nuhtele opetuslapsiasi".
40. Mutta hän vastasi ja sanoi: "Minä sanon teille: jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat".

41. Ja kun hän tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, itki hän sitä
42. ja sanoi: "Jospa tietäisit sinäkin tänä päivänä, mikä rauhaasi sopii! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu.
43. Sillä sinulle tulevat ne päivät, jolloin sinun vihollisesi sinut vallilla saartavat ja piirittävät sinut ja ahdistavat sinua joka puolelta;
44. ja he kukistavat sinut maan tasalle ja surmaavat lapsesi, jotka sinussa ovat, eivätkä jätä sinuun kiveä kiven päälle, sentähden ettet etsikkoaikaasi tuntenut."


Mark. 11:11a

11. Ja hän kulki sisälle Jerusalemiin ja meni pyhäkköön;

Matt. 21:10-11

10. Ja kun hän tuli Jerusalemiin, joutui koko kaupunki liikkeelle ja sanoi: "Kuka tämä on?"
11. Niin kansa sanoi: "Tämä on se profeetta, Jeesus, Galilean Nasaretista".


Mark. 11:11b

ja katseltuaan kaikkea hän lähti niiden kahdentoista kanssa Betaniaan, sillä aika oli jo myöhäinen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti